Start your family tree now Is your surname Engelbrecht?
There are already 457 users and over 10,473 genealogy profiles with the Engelbrecht surname on Geni. Explore Engelbrecht genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Engelbrecht Genealogy and Engelbrecht Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!
view all

Profiles

About the Engelbrecht surname

Gerd Engelbrecht was put off his ship at the Cape because he was ill, with only a pistol and 2 daggers (or a dagger and 2 pistols), starting the family line in South Africa.

Engelbrecht

De naam Engelbrecht is in Suriname maar al te bekend, al is het maar vanwege de voormalige Engelbrecht apotheek. Begin 19e eeuw kwam deze naam ‘toevallig’ in Suriname terecht, waar nu te Meerzorg de Engelbrechtweg te vinden is.

De Patriciërsfamilie Engelbrecht stamt oorspronkelijk uit het Groningse dorp Engelbert in Noord Nederland. Nakomelingen verhuisden naar Duitsland en vestigden zich in Greifswald. De eerste bekende aldaar was koopman en raadsheer Wilken Engelbrecht (voor 1460-1502). Diens nageslacht reisde weer terug naar Nederland. In de 19e eeuw waren een groot aantal Engelbrecht -telgen actief in diverse functies in Nederlands-Indië.

Rond 1828 zien we op een tweetal districten in Suriname de naam Engelbrecht verschijnen, namelijk te Saramacca en Commewijne. In Saramacca zien we in 1827 O.N. Engelbrecht en J.O.N. Engelbrecht verbonden aan plantage La Ressource. In Commewijne is in die tijd J.J. Engelbrecht op Meerzorg actief.

De komst van de Engelbrechts is precies in de periode dat Johannes van de Bosch als gezant van koning Willem I in Suriname actief is. Bedoeling was dat in het kader van diens Nicaraguaplan de Surinaamse plaats Groningen werd omgevormd tot een handelsstad met de naam Columbia. In Commewijne moest door toedoen van de Britse industrieel John Cockerill en zijn lokale vennoot Thomas Keen de inzet van stoommachines voortvarend ter hand worden genomen, te beginnen op op Susannasdaal. Na de Codjo Branti zou in 1835 Prins Willem Frederik Hendrik Suriname bezoeken en daarbij op Meerzorg de stand van zaken opnemen.

De Engelbrechts zouden in Suriname nadien integreren, en op naam van J.O.N. Engelbrecht en J.W. Engelbrecht staan de nodige manumissies. We zien in de daarbij toegekende familienamen in die tijd ook een aantal verwijzingen naar de naam Engelbrecht, zoals Engbrecht en Gelbrecht.

Apotheek Engelbrecht a/d Steenbakkerijstraat

Bron: https://suriname.nu/surinamezoeken/knowledge-base/engelbrecht/