Daniel Andersson Cajanus

How are you related to Daniel Andersson Cajanus?

Connect to the World Family Tree to find out

Daniel Andersson Cajanus's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Daniel Andersson Cajanus

Birthdate:
Birthplace: Paltamo, Finland
Death: February 27, 1749 (44-45)
Haarlem, North Holland, The Netherlands
Immediate Family:

Son of Andreas Jeremiae Cajanus and Anna Andersdotter Sculptorius
Brother of Johan Andersson Cajanus; Anders Andersson Cajanus; Maria Andersdotter Cajanus; Agneta Andersdotter Cajanus and Jeremias Andersinpoika Cajanus

Occupation: Soldier, circus star
Managed by: Private User
Last Updated:

About Daniel Andersson Cajanus

"Pitkä-Taneli"
Danielin sanotaan olleen 247,5 cm:n pituinen. Hän lähti Suomesta ulos maailmaan elättämään itseään pituudellaan. Hänen sanotaan olleen Preussin kuninkaan Fredrik Wilhelm I:n kaartissa. Todistettavasti hän palveli Saksin vaaliruhtinas ja Puolan kuningas August Väkevää Dresdenissä kuninkaan kuolemaan saakka 1733. Oli kamaripalvelijana Englannissa. Hän vetäytyi Hollantiin ja kuoli siellä 1749.

http://www.blf.fi/artikel.php?id=5918
He was about 2,5 m tall and became very famous in England because of his size. He even performed in Versailles, France. He became a very rich man and gave money to charity. At his funeral in Haarlem there was a huge amount of people following how his 3 m long coffin was driven throug the city. Free translation, Helsingin Sanomat, Jan 15, 2017

"247-senttinen Kainuun mies jätti jäljet: Hollannissa ooppera, Suomessa baari Kymmenen maailman pisimmän ihmisen joukkoon kuuluu kolme suomalaismiestä, joiden sukujuuret johtavat Kainuuseen, jättiläisten maahan.

Historia1.3.2017
Daniel Cajanus eli Pitkä Taneli
Paltamossa syntynyt Daniel Cajanus on päässyt Hollantilaisen oopperan aiheeksi.Kimmo Hiltunen Yle
Kainuuta on sanottu Jättiläisten maaksi, sillä Kainuuseen kantautuu poikkeuksellisen pitkän miehen sukujuuret. Pitkiä kainuulaisia ovat olleet Paltamossa syntynyt Daniel Cajanus (247,5 cm)

Daniel Cajanus on jättänyt syvät jäljet hollantilaiseen Haarlemin kaupunkiin, jossa saa ensi-illan maaliskuussa Cajanuksesta kertova ooppera Jättiläinen.

Daniel Cajanus, eli tuttavallisemmin Pitkä Taneli, oli kaikkien aikojen pisimpiä, tai mahdollisesti pisin suomalainen. Tämä Kainuun jättiläinen syntyi Paltamossa 1703 ja kuoli Hollannissa Haarlemissa 1749.

Cajanus hankki elantonsa kiertämällä Eurooppaa. Hän esitteli itseään käyttämällä lempinimiä "elävä kolossi", "ihmeellinen jättiläinen" ja "kristitty Goljat".
Pitkän Tanelin pituudeksi on mitattu 247,5 senttiä, mutta hänen pituutensa voi myös olla aivan jotain muuta. Pituuden mittaamisessa on käytetty vanhoja mittayksiköitä, joissa on melkoisia eroja. Tiedot Cajanuksen pituudesta vaihtelevat 230 sentistä aina 283 senttimetriin.

– Jos puhutaan Englannin jalasta tai Ruotsin jalasta, niissä saattaa olla parin sentin ero. Tällaisen henkilön kohdalla pituus voi vaihdella toistakymmentä senttiä. Jos hänen pituutensa oli 283 senttiä, niin hän olisi ihmiskunnan pisin mies. Tällä hetkellä tuota titteliä pitää amerikkalainen Robert Wadlow 272 senttimetrillä, kertoo Pitkästä Tanelista kirjaa parhaillaan kirjoittava professori Reijo Heikkinen.

Professori Reijo Heikkinen kirjoittaa parhaillaan kirjaa Pitkästä Tanelista.
Daniel Cajanus eli Paltamossa täysi-ikäisyyden kynnykselle saakka ja lähti tämän jälkeen kiertolaiseksi, jollaisena hän eli aina kuolemaansa saakka. Pitkä Taneli oli työteliäs mies, lahjakas ja hyvä esiintyjä. Hänen erilaisuuttaan ei kuitenkaan osattu arvostaa Paltamossa, joten silmissä poltti parempi elämä, menestyminen ja ehkä myös rikastuminen.

– Hän päätyi muun muassa Hollantiin, jossa hän hauskuutti kansaa erilaisilla taidoilla (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat). Hollannin Haarlemissa vaalitaan edelleen Cajanuksen perintöä. Sinne on perustettu tapahtuma ja erilaista kulttuuritoimintaa hänen ympärilleen, Paltamon kehitysjohtaja Anu Tervonen kertoo.

Monenlaista arvostusta
Arvostusta on monenlaista. Kajaanissa tunnetuin Daniel Cajanuksesta muistuttava paikka on paikallinen karaokekuppila. Hollannissa vajaat 300 vuotta sitten vaikuttanut Pitkä Taneli on päätynyt jopa oopperan (siirryt toiseen palveluun) (Cajanus-ooppera) aiheeksi. Moni suomalainen ei ole yltänyt vastaavaan.

Teatteriohjaaja Egon Forcen säveltämä ooppera Cajanus – Jättiläinen tulee ensi-iltaan Haarlemin suurkirkossa maaliskuun puolivälissä.

Tarjolla on neljä esitystä ja kaksi kenraaliharjoitusta. Suurkirkko kuuluu Kainuun jättiläisen historian (siirryt toiseen palveluun) (Kansallismuseo) merkittävimpiin paikkoihin. Kirkon pilariin on merkattu Cajanuksen pituus ja myöhemmin miehen ruumis haudattiin samaan kirkkoon, salaiseen paikkaan.

Tällaisen henkilön kohdalla pituus voi vaihdella toistakymmentä senttiä.
Nämä pitkät ihmiset ovat kuolleet aika nuoressa iässä. Moilas-Laurikin menehtyi alle kolmekymppisenä, Tervonen kertoo.

Myös Helsingissä syntyneellä Väinö Myllyrinteellä oli puoleksi kainuulaiset juuret, sillä hänen äitinsä Anna Maria Keränen syntyi Paltamossa. Myllyrinteen pituustiedot vaihtelevat 246 senttimetristä 251 senttiin. Myllyrinne oli poikkeuksellinen jättiläinen siinä mielessä, että hän eli harvinaisen vanhaksi ja kuoli Järvenpäässä 54-vuotiaana.
Jutut Paltamon ja Oulujärven jättiläisistä ovat sekoitus tarua ja totuutta.

Pitkät ihmiset ovat kuolleet aika nuoressa iässä.
Professori Reijo Heikkisen mukaan Daniel Cajanuksesta tekee kirjan kirjoittajalle ja tutkijalle mielenkiintoisen se, että hänestä on useita tarinoita, joista osa ei pidä ollenkaan paikkaansa.
– Minun pitää erottaa tarinat ja todellisuus toisistaan ja siksi tämä on hyvin mielenkiintoinen tapaus, Heikkinen sanoo.

Paltamon pitkistä miehistä, jättiläisistä, on ollut kertomuksia ja tarinoita 1600–luvulta lähtien. Tuolloin Paltamon rovastina oli Johannes Cajanus. Hän kertoi, että Sotkamon ja Ristijärven välillä sijaitsevaa Hiidenlinnaa olivat rakentamassa hiidet eli jättiläiset, jotka ovat tuttuja henkilöitä muun muassa Kalevalasta.

– Hän mainitsi tällaisina jättiläisinä Väinämöisen, Kalevan, Soinin ja Kihavaskoisen, eli 1600–luvulla on ilmeisesti ollut jo tällaisia kookkaita miehiä, Heikkinen kertoo.

Luonnollisen kokoinen Daniel Cajanuksen nukke löytyy kajaanilaisesta hotellista. Paltamon jättiläisille löytyy myös lääketieteellinen selitys. Poikkeuksellisen pituuden takana on AIP-geenivirhe, joka aiheuttaa muun muassa jättikasvuisuutta. Tämän asian tiimoilta julkaistiin vuonna 2006 Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa tutkimus, joka liittyy Paltamon alueen jättiläisiin.

– Tutkimuksen mukaan tällä alueella on pari sellaista sukua, joilla on tämä AIP-geenivirhe. Cajanuksen suku kuuluu mitä ilmeisimmin tähän ryhmään. Tänä päivänä ei tällaisia jättejä pääse kasvamaan, sillä lasten kasvua pystytään seuraamaan jo pienestä pitäen. Jos havaitaan liikakasvua, niin siihen voidaan puuttua lääkkeillä, sanoo Pitkästä Tanelista kirjaa parhaillaan kirjoittava kajaanilainen professori Reijo Heikkinen." Lähde: Yle.Fi/ uutiset 01.03.2017. Kirjoitti S. Lampinen
http://yle.fi/uutiset/3-9485694?origin=rss

media.geni.com/p13/b4/91/aa/e8/53444860f83ef082/daniel_cajanus_original.jpg?hash=8bf71eec2a407e8367ba562020ab9dea5a4458b0800287a643cc94d958f1edae.1749884399 Jättiläiskokoinen Daniel Cajanus oli 1700-luvun tunnetuin suomalainen julkkis. Cajanuksen kohdalla riittää ihmeteltävää: kuinka pieneltä kainuulaisellta paikkakunnalta kotoisin olevasta miehestä tuli juhlittu tähti, joka tapasi myös kuninkaallisia. Kuvassa Enoch Seemanin maalaus vuodelta 1734. Kuva: Kääpiöstä kolosseihin – Kummajaisten historia Suomessa -kirja.
Maailmalle eksyi myös suomalaisia friikkejä, joista osa pääsi varsin pitkälle. Esimerkiksi 1700-luvun alkupuolella vaikuttanut, Paltamosta kotoisin oleva Daniel Cajanus eli Lapin jättiläinen oli siihen aikaan kansainvälisesti tunnetuin suomalainen. Noin kahden ja puolen metrin korkeuksia hiponut Cajanus oli julkkis, joka kierteli ympäri Eurooppaa ja kohtasi myös kuninkaallisia, kuten Ranskan kuningas Ludvig XV:n. Ilmeisen määrätietoinen ja älykäs Cajanus loi menestyksekkään uran ja eli poikkeavuudestaan huolimatta hyvän ja vauraan elämän, johon kuului myös näyttelemistä teatterissa Lontoossa.
https://yle.fi/uutiset/3-10880617?fbclid=IwAR1PxoEiSKlSQJAnVPq8ceYH...

Taulu 135.

Daniel Andersinpoika Cajanus, * 1703 Paltamo, † 27.2.1749 Haarlem. (Rv.Mf. 4204-4205). Vht: Taulu 36. Naimaton. ”Pitkä Taneli”. Sanotaan olleen 3 kyynärää ja 3½ korttelia (230 cm), 7 jalkaa 8 tuumaa (234 cm), tai sata vanhan amsterdamin tuumaa (236 cm) pitkä.

Lontoolaisen Thomas Boreman kirjoitamassa kirjassa ”The history of Cajanus the Swedish Giant” (1742) s. 106 hänen pituutenaan on 8 jalkaa 4 tuumaa (brittiläisillä yksiköillä 254 cm). Carl Christoffer Gjörwell antaa teoksessaan "Det Swenska Biblioteket I" (1757) s. 53 pituudeksi 8 jalkaa 4 tuumaa (ruotsalaisilla yksiköillä 247 cm).

Opiskeli luultavasti Kajaanin pedagogiossa isovihan loppupuolella, mutta ei jatkanut yliopistoon.
Lähti Paltamosta 1726 värväytyen Puolan kuninkaan August II Väkevän (1670-1733) henkivartiokaartiin Dresdeniin kornetiksi ja toimi siellä kuninkaan kuolemaan asti vuoteen 1733.

Kierteli Eurooppaa esittelemäsä suurta kokoaan mm. Sirkuksissa maksua vastaan. Esiintyin muun muassa Lontoon teatterissa kokoonsa sopivissa rooleissa esim. Gargantua näytelmässä ”Cupid and Psycbe” Drury Lane –teatterissa 5-22.2.1734, John Rich:in burleski näytelmässä ”Mynheer Cajanus’s sister, the Tall Woman”, kapteeni Bully näytelmässä ”Britannia” Googman’s Field –teatterissa keväällä 1734. Englantilainen Montagun 2. herttua John (1690-1749) tilasi 1734 muotokuvamaalari Enoch Seeman nuoremmalta (1694-1744) luonnollista kokoa olevan muotokuvan Daniel Cajanuksesta(kuvassa 247,5 cm pitkä), joka työskenteli tuohon aikaan Montagun herttuan omistaman Boughtonin kartanon ovenvartijana Ketteringissä.

Terveyden heikettyä hän muutti pysyvästi Haarlemiin erääseen parantolaan 1745 ja kuoli siellä 27.2.1749. Haudattiin määräajaksi vuokrattuun hautapaikkaan Grote Kerk -kirkon sisälle, mutta vuokra-ajan umpeuduttua hänen luunsa alkoivat kiertää Eurooppaa. Kopiota Daniel Cajanuksen 61,7 cm pitkästä reisiluusta säilytetään Leidenin yliopiston anatomisessa kokoelmassa.

Runoilija Aaron Hillin (1685-1750) runon Epilogissa Monimia sanoo:
What thinking face will any praiſe ordain us,
Whose climbing eyes have ſcal'd — MYNHEER CAJANUS!
Give place Great Alexander! — Go, retire —
We have enroll’d a Hero — Three foot higher!
Paltamon hk 1726, .

http://archive.is/gYLIb#selection-30675.1-30765.3
Cajanus-suku, 0.-6. Sukupolvet, Päivitetty 22.7.2017, Johannes Hissa
http://www.student.oulu.fi/~jhissa/Cajanus.htm

Youtube Harlem, seinässä merkki Daniel Cajanus ja pituus 2,67cm https://www.youtube.com/watch?v=9pKMn7JCz6Y

http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Cajanus
http://fi.wikipedia.org/wiki/Daniel_Cajanus
http://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/kokoelmat/kuukauden-...
http://virtueletochten.noord-hollandsarchief.nl/?pc_id=18&pp_id=66
https://fi.wikisource.org/wiki/Satanen_muistelmia_Pohjanmaalta:_35....
http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005045615.html?utm_medium=social

"Daniel Kajanus oli Paltamon rovastin, Juha Kajanus’en pojan poika. (Sen oikia sukunimi oli Gyllenhjerta.)
Nuori Daniel kasvoi äkkiä neljän kyynärän ja neljän tuuman pituiseksi ja oli niin vahva ja väkevä, että nosti hevosen hartioillensa.

Tämä verraton nuorukainen ei muuta seuraa rakastanut, kun kotimaansa jylhää luontoa. Pohjolan elementtien kanssa taisteleminen ja korven petoja ajaminen oli paras huvinsa. Tällaisilla matkoilla oli hän talviöinäkin revon tulten suihkutessa ja sutten ulvoessa niin kovalla pakkasella, että varpuset vilusta kuolivat, vaikka täällä erämaassa ihmisten vainoomisilta varjotut.

Kuusi peninkulmaa Kajaanista korkealla vuorella on vanha hiiden-linna, joka muinoisaikona lienee ollut joku varustus. Se on tykkänään hakattu vuoreen, siinä syltää korkeat rappuset ja kaksi suurta porttia. Tämän rappiolle joutuneen linnan raunioilla nähtiin monasti tuo nykyajan jättiläinen. Ilmestyksen tapasena muinasista ajoista, seisoskeli hän siellä ajatellen aikojen vaihtelua ja ihmismielen kykenemättömyyttä niitä tutkimaan. Olisipa luullut, nähdessään hänen pyssy kädessä seisovana vuorella, saman linnan rakentajan hahmoksi, joka nyt kummastellen katseli miten aika oli työtänsä raatanut.

Erämaat ja kodon seudut pian kävivät jättiläisellemme ahtaiksi. Hän toivoi päästä mailmalle, mutta oli varaton. Mutta luonnolta oli hän saanut lahjan, jota päätti käyttää hyödyksensä. Se oli oma tavaton mittansa. Hän matkusti häntä varten erityisesti tehdyissä vaunuissa Europan suurimmissa kaupungeissa näyttäen itseänsä rahamaksosta. Näin tavoin kokosi hän melkosen tavaran. Hän asettui vihdoin Hollantiin, jossa hänellä lienee ollut oma talonsa.

Hän kuoli kylmistymisestä Haarlemin kaupungissa helmikuun 27 p. 1749 neljänkymmenenkuuden vuoden ijällä."
35. Pohjanmaan jättiläinen. Satanen muistelmia Pohjanmaalta Kirjoittanut Sara Wacklin https://fi.wikisource.org/wiki/Satanen_muistelmia_Pohjanmaalta:_35....

view all

Daniel Andersson Cajanus's Timeline

1704
1704
Paltamo, Finland
1749
February 27, 1749
Age 45
Haarlem, North Holland, The Netherlands
????