Birger Jarl Magnusson (Folkunga) - Var dog Birger Jarl?

Started by Lennart Eriksson on Sunday, June 19, 2016
Problem with this page?

Participants:

Profiles Mentioned:

Showing all 19 posts

Det står i Erikskrönikan att Birger Jarl dog i Jälbolung. Ingen har ännu kunnat fastställa var Jälbolung var/är beläget, men det antas att platsen är Västergötland. Men kan man inte tänka sig att han dog i Jarlbolund? Ett namn som liknar Jälbolung väldigt mycket. Jarlbolund är en gård som ännu ligger bara några km väster om Bjälbo kyrka i Östergötland: http://kartor.eniro.se/m/mgAhG

Fast jag vet inte hur länge den gården funnits. Vad jag vet är att Bjälbo är Folkunga(Bjälbo)ättens stamort på jorden. Birger Jarls ätt ...

@Birger Jarl Magnusson(Folkunga)

Intressant ide, men första frågan som måste ställas, hur länge har det hetat Jarlbolund, och kan vi vara säkra för att det hette så när Etikskrönikan skrevs, eller har namnet en yngre ålder?

Hej Lennart,

Ditt inlägg fångade min uppmärksamhet & mitt intresse. Jag har aldrig grävt i denna fråga, men då jag läste Ditt inlägg googlade jag fram en länk, där det framgår att ämnet är omtvistat sedan länge & att något svar ej framkommit...ännu ;)...

http://www.compusic.se/hovostergotland/arkiv/kap8-3b.htm

...& detta är länken till hela huvuduppslaget/sidan :

http://www.compusic.se/hovostergotland/arkiv.php

tyvärr ingen aning om detta, men intressant är det.

Jag skrev samma fråga på annat ställe på Geni och fick där ett svar som gick ut på att Jälbolung skulle vara inte en ort, utan en sjukdom. I Erikskrönikan tycks följande stå: "birge jerl doo j jälbolung thz lastade både gamal ok vngh". Dvs. "det drabbade både gammal och ung". Hur kan en ort "drabba" någon? - Sedan kan man ju tänka sig att versmakaren har ändrat stavningen i jälbolung något för att det skulle rimma med "vngh".

Per Anders, i din länk nr 2 finns en uppgift att namnet Jarlbolund inte skulle vara äldre än från 1800-talet. Närmare länk här: http://www.compusic.se/hovostergotland/arkiv/kap8-3b.htm

De båda länkarna hör till samma kontext, därför klistrade jag in båda, utan att läsa igenom allt...

Platsen är inte allt för långt bort från Varnhem klostret.    
En gång i tiden så fans det i Skara en borg som hette Jälbolung.    
Borgen omtalas första gången år 1272 och 1273 i bevarad skriven form då kung Valdemar Birgersson utfärdade brev på Gälakvist.   
Man hade då sågat ner lunden och kvar fans ju bara en kvist Gälakvist.

https://sok.riksarkivet.se/dokument/sdhk/917.JPG
https://sok.riksarkivet.se/dokument/sdhk/1371.JPG
http://wadbring.com/historia/bilder/bon3.jpg
Ett av Västragötaland Bon heter Lungs bo se tredje länken
I det så ligger Gälakvist Birger förstfödde heter Greger och han var inte Jarl.
J blev till G. Valdemar som blev kung satt på Gälakvist och skrev brev. (se länk ett och två) Undrar om hans far inte gjorde det samma. Kvist kan ha kommit ifrån att träden tagits ned och kvar bara en kvist var.
I mitten av 1500-talet fanns bara ruiner kvar, och borgkullen avröjdes för att förhindra att den användes som bas för en fientlig här.

Alltså måste basen har varit riktigt kraftig som en kungaborg eftersom man 300 år senare är rädd att motståndarna skall komma över den. Kan också varit att man ville inte ha något motstånd kvar när man gick från katolismen till protestanter.

Greger har nästan en gren i sitt namn. 
En gren är ju en kvist. Jarlakvist blev det ju aldrig. 
Stavningen i översättningen från latinskt gammalt skriftspråk är på latin med vårt skriftspråk gielquist.

Förr i tiden inte varit någon skillnad mellan "I" och "J" i romarnas kvarlevande inskrifter på latin, och användningen av "j" i latinska ord är sällsynt, men förekommer.

jag är en av dem som kommer från Greger, bland en annan kille som har haft pogram på tv, rätt duktig på ord och vad de betyder

menar förstås program

han är född i bjälbo som jag förstod det

@ Birger Jarl Magnusson är min 21 st great grandfader. Mariana.

http://wadbring.com/historia/sidor/long.htm
http://www.wadbring.com/historia/sidor/longbo.htm
http://samla.raa.se/xmlui/bitstream/handle/raa/708/1920_105.pdf?seq...

birge jerl doo j jälbolung
thz lastade bade gamal ok vngh
at hans liiff matte ey lenger vinna
mykit got badho honom qwinna
Han gaff them swa starken räth
ok näfste mangin som giorde oreth
swa at them matte engen göra ofrid
vtan han hätte halsin wiid
til eth kloster fördo the han
honom fölgde margen erlik man
The mwnka the äro graa
ok boa a land äria ok saa
thz kloster thz heter varneem
jak tror han hwilas ther mz them

tycker ni ska läsa dick harrissons böcker om honom och hans släkt

Birger Jarl dog troligen i eller närheten till Klosterkällan på länken eller så drunknade han i lacus Värnen i/vid gälen på fisk formade lacus Värnen. http://www.skaraborgsleder.se/vandring/se_vandring_mariestad_stenhu...
Något som är intressant är Birgers förstfödde son som blir ägare till En ö som har formen som ett öga som finns i Lacus Mälaren. Namnet på vikingatiden lär har varit Mimersbrunn. En brunn där många av Sveriges invånare likt universitetet studenter får sitt vatten ifrån där vettet rinner in. Brunnen Oden offrade sitt öga i. Namnet på ön är i dag Biskop-Arnö. Mimer var en jätte och för honom var lacus Mälaren en vatten källa med rikt tillflöde på vatten.
Jag hoppas att du förstår att svaren skrevs ner långt senare då namnen på platsen inte var känd längre när protestanter försökte att kväsa katolicismen i Sverige under Vasa ättens hårdförda linje.
Birger var en väldigt kristen person. Hans förstfödda Greger har troligen samma mamma som de andra barnen men för bara för att han föddes före äktenskapets förpliktelse gav de bort honom som en offergåva till Jesus tjänst. Troligen den person som i Jan Guillous böcker är Arn men i fel ordning då boken är en påhittad berättelse med vissa sanna fakta i.
Möjligen försökte Birger kompensera botgöringen genom att ge honom Odensöga. Om jag har för mig rätt så läste jag någonstans att vapenskölden är kluven i tre delar Fader Sonen och den heliga anden. Det ena röda fältet är Jesus blod och det andra är sitt eget det gula är ljuset som solen det mörka blå ville man inte ha med utan lämna bakom sig. Det var så man begravdes i de gammla gravarna vid Varnhem. Även dagen efter döden så skall man se dagen gry "ett Evigt liv".

Showing all 19 posts

Create a free account or login to participate in this discussion